“Schuld is een illusie”
Veel mensen denken geregeld in zwart en wit of in goed en slecht en zo denken ze ook in schuld. Het is natuurlijk niet zo dat schuld niet bestaat, zeker niet in bijvoorbeeld de rechtspraak, maar wat mensen zeggen of doen is vaak helemaal geen kwestie van schuld. In het leven draait het allemaal om keuzes maken. Bijvoorbeeld in waar je voorkeuren liggen. Of met wie je wel en niet wilt omgaan. En op welke manier je met die mensen om wilt gaan.
Schuld-denken is oude pijn herbeleven
Als je aan het schuld-denken bent, impliceer je eigenlijk dat iemand iets doelbewust doet. Stel iemand zegt iets flauws tegen je of doet niet aardig tegen je. Dan is dat over het algemeen eigenlijk helemaal niet zo bedoeld als hoe het op jou overkomt. Natuurlijk is die ander wel verantwoordelijk voor zijn manier van communiceren en mag hij sociaal zijn en rekening houden met jouw gevoelens. Maar wat je voelt is vaak een trigger waardoor oude pijn uit het verleden weer naar boven komt. En dat kan heel naar voelen. Op zo’n moment heb je eigenlijk een veel ruimer perspectief nodig. Want als je in schuld denkt, heb je een vernauwd perspectief. Je bewustzijn is dan vernauwd tot een emotionele perceptie, die overigens wel een bepaalde waarde heeft. Wil je die waarde er goed uithalen, dan moet je echt eerst zelf naar een ruimer bewustzijn.
Goed en slecht kunnen gewoon naast elkaar bestaan
Je zou dus kunnen zeggen dat er op een bepaald niveau eigenlijk helemaal geen goed en slecht of zwart en wit bestaat. Het kan gewoon allemaal naast elkaar bestaan. Voor de menselijke geest is dat moeilijk te bevatten. De denker in jou heeft de neiging om in of-of te denken: het is het een of het ander. Maar jouw waarheid en andermans waarheid kunnen werkelijk gewoon naast elkaar bestaan. Je hebt het gevoel dat iemand je afwijst door wat hij zegt. Maar eigenlijk loopt de ander gewoon ergens naartoe. Het lijkt voor jou alsof hij zich afkeert. Naar iets wat hij wil doen of wat bij hem past. Maar het is maar net van waaruit je de dingen ziet. De crux zit hem in om veel meer van bovenaf te kunnen kijken, vanuit de meta-positie. Alsof er een neutrale waarnemer is die meerzijdig partijdig is en zo veel meer ziet. En dat geeft je dus meer mogelijkheden, zodat je ware vrijheid kan ervaren.
Stap uit het schuld-denken
De vrijheid van perceptie creëert persoonlijke macht. Dat je datgene kunt denken, voelen en doen wat je wilt denken, voelen en doen. En om die macht te pakken, moet je dus uit het schuld-denken stappen. Dit denken is overigens heel erg gecreëerd door religie. Ook al is de intentie misschien niet zo verkeerd, de indoctrinatie zorgt wel voor een soort hypnose waardoor we niet meer goed zelf kunnen nadenken. Je moet dus gaan denken in en-en in plaats van in of-of. Als je het allemaal tegelijkertijd ziet, voelt en ervaart kun je een keuze maken. Een keuze die op dat moment het beste is. Het is belangrijk om zowel je hart als intuïtie te gebruiken en die op één lijn te krijgen. Sta af en toe eens even stil en maak gebruik van de Pauzeknop. Adem goed uit. Ga even in gesprek met iemand die je vertrouwt. Je zult dan merken dat als je de juiste keuzes hebt gemaakt, je ook al de juiste gedachtes had. En de juiste gedachtes voelen goed. Je gevoel wordt dan een toets voor de gedachtes en dat is wat werkelijk positief denken is. Zo lang kunnen doordenken totdat het werkelijk goed voelt. Waarbij je lichaam en mind een klik maken met elkaar. En van daaruit maak je krachtige keuzes en creëer je een krachtiger leven.
Wil je meer weten over dit onderwerp of een keer met mij hierover in gesprek? Neem dan contact met me op.