De ‘worry-mind’ heeft het er maar druk mee…en jij dus ook!
Heb je wel eens gehoord van de ‘worry-mind’? Voor veel mensen is deze ‘worry-mind’ een last waar ze dagelijks of regelmatig mee te maken hebben. De ‘worry-mind’ is bij veel mensen actief en meestal zelfs overactief. Met als gevolg dat we ons onnodig zorgen maken. Het is een symptoom van disbalans, maar als je gebruik maakt van de juiste gereedschappen kun je dit herstellen. Jammer genoeg gaat dat niet vanzelf en vraagt het om aandacht en ook de juiste hulpmiddelen. In dit artikel vertel ik je meer over hoe je het beste kunt omgaan met een ‘worry-mind’ en hoe je deze herstelt.
De ‘worry-mind’ leeft in de tijd
Hoe vaak heb je niet meegemaakt dat je je ergens zorgen over maakte en dat het achteraf allemaal enorm meeviel? Dat komt omdat er een groot verschil is tussen de realiteit en de tijd. Er zijn twee assen van ons bestaan: tijd en ruimte. Zelf leef je in de realiteit. De realiteit is ruimte en dus geen tijd. Daarnaast heb je ook nog de tijd met het verleden, het heden en de toekomst. En precies daar bevindt zich je ‘worry-mind’. Die maakt zich druk over datgene wat was en datgene wat zou kunnen gebeuren. Het is als je het goed bekijkt gewoon een fantast, die maar steeds bedenkt wat er zou kunnen gebeuren.
Psychologische tijd en kloktijd
Je kunt ook zeggen dat er twee soorten tijd zijn: de kloktijd en de psychologische tijd. De kloktijd is heel praktisch: hoe laat spreek je met iemand af? De kloktijd komt ook om de hoek kijken als je jezelf een doel stelt en daar acties in zet om daar op je gemak aan te werken. Psychologische tijd is tijd die je zelf creëert en in feite dus niet bestaat. Het zorgt ervoor dat je je te lang druk maakt over datgene wat was (iets waar je dus niks meer aan kan doen), datgene wat zou kunnen gebeuren of datgene wat had moeten gebeuren maar niet gebeurd is. Het is dus je eigen fantasie en niet de realiteit.
Een voorbeeld vanuit mezelf:
Ik geef regelmatig workshops en mijn doel is natuurlijk om daar voldoende mensen voor te krijgen. Maar als ik me druk ga maken over het feit of ik mijn workshop wel of niet vol krijg, creëer ik meteen psychologische tijd. Het lost verder niets op en ik ga me er waarschijnlijk alleen maar drukker over maken. Wat ik dus ook kan doen is juist een actie inzetten door er iets aan te gaan doen waardoor de kans groter wordt dat de groep wél vol zit.
Pak problemen aan
Dus de ‘worry-mind’ leeft in de tijd (en niet de realiteit). Stel dat je problemen hebt (privé of op je werk) en besluit om die te gaan aanpakken. Op het moment dat je daarmee begint, stap je direct uit de ‘worry-mind’. Je gebruikt dan de denker in jezelf om daadwerkelijk iets te doen. En dan zakt op dat moment ook als het ware je hoofd in je lijf. Je krijgt namelijk weer een ‘Body’ en ‘Mind’ die samenwerken en problemen aanpakken. Dat is dus volledig rationeel en de ‘worry-mind’ is juist irrationeel.
Wil je ook van je ‘worry-mind’ afkomen? Dan heb je een aantal praktische tools nodig die je keer op keer kunt inzetten. Die tools komen aan bod in mijn workshop Het Ronde Tafel Kompas. Maar ook tijdens mijn individuele coaching reik ik je de benodigde handvatten hiervoor aan. Zo kun je uit je eigen ‘worry-mind’ stappen en er daadwerkelijk iets aan gaan doen. Of er juist voor kiezen om het los te laten, zoals met behulp van mijn boek de Pauzeknop.