Circulair denken geeft ons toekomst!
Ooit deed Albert Einstein de wijze uitspraak: “Je kunt de problemen niet oplossen met dezelfde denkwijze als waarmee je ze gecreëerd hebt.” De meeste mensen zijn zich namelijk vaak helemaal niet bewust van hóe ze denken. Ze zijn zich vooral bewust van wát ze denken en daardoor vaak helemaal opgezogen in de inhoud van het denken. Ofwel de dingen waar ze over nadenken, waar ze een mening over hebben of waar ze zich druk om maken.
Je kunt lineair denken en circulair denken
In principe kun je als mens op twee manieren denken: lineair of circulair. Lineair denken kun je het beste zien als een rechte lijn met daarop een verleden, heden en toekomst. Er is een begin, een midden en er is een eind, net zoals bij een product. Dat product wordt gemaakt van grondstoffen, wordt later door mensen gebruikt en uiteindelijk weer weggegooid als afval. Is dat organisch afval, dan zal de natuur het recyclen. Maar is het echt chemisch afval zoals bij plastic, accu’s en batterijen, dan wordt het niet gerecycled. Dat komt omdat we daar in het verleden dan lineair over gedacht hebben. Ga je circulair denken, dan denk je wél in recycling. Waarbij je afval uiteindelijk weer tot grondstof kan zijn voor iets nieuws.
We moeten meer circulair denken
In mijn ogen gaat de ontwikkeling van de technologie soms veel te snel. Ons ego-denken (ofwel het eerdergenoemde lineaire denken) neemt het dan over, zelfs als het gaat om ecologie of bijvoorbeeld de ontwikkeling van de elektrische auto. Natuurlijk ben ik het helemaal eens met de ontwikkeling daarvan, maar eigenlijk hadden ze pas op de markt moeten komen als er een oplossing was voor de accu’s die overblijven aan het einde van de levensduur van zo’n auto. Je moet vooraf al nadenken dat je accu’s op zo’n manier gaat maken dat ze recyclebaar zijn en later als grondstof te gebruiken zijn voor iets anders. Kies je ervoor om zo te gaan denken, dan moet je de ontwikkeling van de technologie en de wetenschap wel wat afremmen totdat je echt een oplossing hebt voor alle nadelen.
Circulair denken en psychologie
Laten we weer even een stapje terugzetten richting de psychologie. Het circulaire denken geldt in ons eigen leven ook. Of dat nu is via coaching en opleidingen of de inhoud van een goed boek: inzien dat ook jouw negatieve emoties en problemen (zoals verslaving, pijn of verlies) allemaal de grondstof vormen voor je persoonlijke ontwikkeling. En dat is ook precies waar zingeving in het leven over gaat: hoe geef je zin aan de ellende die jou is overkomen? De manier hoe je dat kan doen, vind je terug in al mijn methodes en de modellen en technieken die ik gebruik. Het heeft allemaal te maken met circulair denken.
Circulair denken is een ‘way out’
Voor de hele mensheid, voor zaken als de hele coronacrisis of de klimaatcrisis is circulair denken echt ‘the way out’. Als we echt werkelijk met zijn allen circulair gaan denken, komen we uit dit soort problemen en kunnen we de technologie, onze eigen psychologie en de wetenschappelijke kennis in een krachtige samenwerking zetten. Circulair denken is vooral ook denken in win-winsituaties. Dat we bijvoorbeeld niet alleen luisteren naar iets als een OMT maar juist met meer mensen uit andere disciplines om tafel gaan zitten (denk ook aan mijn eigen Ronde Tafel Kompas). Dat we naar elkaar gaan luisteren en de beste ideeën oppakken en naar synergie toe gaan werken. Met oplossingen die voor iedereen goed zijn en werkelijk ecologisch zijn: dat is wat circulair denken is. Zowel voor het individu als voor een gezin, een groep, een samenleving of de totale mensheid.
Circulair denken zorgt voor vooruitgang
Je kunt circulair denken in een opwaartse spiraal zetten, van ontwikkeling en van vernieuwing, naar werkelijke vooruitgang. Het is een oplossing voor de uitholling die zovelen van ons ervaren. Waarbij we eerder ongelukkig worden terwijl we net de nieuwste smartphone hebben gekocht. Het is tijd om te stoppen met over-consumeren. Over-consumptie is in werkelijkheid het voeden van leegte en het voeden van ons ego. Laten we daarom van het ‘hoofdgedragen bewustzijn’ naar het ‘hartgedragen bewustzijn’ gaan. Kortom, van lineair denken naar circulair denken. Als we dat met zijn allen doen, creëren we een veel mooiere toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.
Wil je meer te weten komen over circulair denken? Neem dan contact met me op.